Enkele locale bezienswaardigheden

Alle actuele informatie i.v.m de westhoek kunt u vinden op www.toerismewesthoek.be. Kijk ook eens op www.bbguide.eu.

1. De Vlaamse kust

Onze gastenkamers bieden een ideale uitvalsbasis naar de kust (17 km ) bvb. De Panne, Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort. Van hieruit kunt u langs rustige, filevrije secundaire wegen de badplaatsen bereiken.

2. Fietsen en wandelen

Het vlakke landschap biedt uitstekende fietsmogelijkheden. Via de fietsknooppunten kunt u uw eigen route uitstippelen. Kijk ook eens op fietsnet.be om uw route uit te printen. Kaarten van het fietsnetwerk kunt u hier bij ons gratis gebruiken of zijn te koop in de VVV-kantoren. In de omgeving vindt u ook enkele bewegwijzerde fietsroutes zoals de Moerenfietsroute en de Frontierenfietsroute, en in Frankrijk: 'Op verkenning over de schreve'. Voor de wandelaars is de Dode IJzerwandelroute ( 6,8 km ) een echte aanrader! Dit pad kronkelt zich doorheen de ijzervallei en loopt ondermeer door het pittoreske dorpje Haringe. Daar is een bezoekje aan de kerk echt de moeite waard ( historisch Van Peteghemorgel, crypte ). Het gebruik van onze wandelkaart is gratis. Ook de Sint-Sixtuswandelroute ( 7,1 km ) zal elke wandelaar bekoren. Meer uitleg over fietsen en wandelen vindt u op westtoer.be.

3. Cultuur

'Dons en Flanel' ligt op een boogscheut van Watou, gekend van de poeziezomers. In Izenberge kunt u terug naar de tijd van toen in het openluchtmuseum 'Bachten de Kupe'. In Alveringem vinden we in het Mout en Brouwhuis De Snoek 'het museum van de dorst'. De Stichting Georges Grard is een educatief centrum rond beeldhouwkunst. Jaarlijks is er een zomertentoonstelling met werk van actieve kunstenaars. In Poperinge kunt u het Hopmuseum bezoeken en onderweg eens door het prachtige Westvlaamse Heuvelland rijden. In de kerk van Haringe zijn er op regelmatige basis orgel- en pianoconcerten.

4. Historiek

Een bezoek aan Ieper confronteert ons met het oorlogsverleden van de Westhoek. Dit kunt u bijna 'voelen' in het In Flanders Fields Museum en op de talrijke Commonwealth War Graves. Ieper is een mooie stad met een rijk handelsverleden en dat kunt u dan ook zien aan de vele mooie gebouwen, de Lakenhallen, de goed bewaarde kazematten en vestingen rond de stad. Elke avond om 20 u speelt men er 'The Last Post' aan de Menenpoort. Veurne ligt vlak bij de kust en moet u eigenlijk eens gezien hebben. De verlichte trapgevels van het stadhuis en de huizen op de grote markt zijn een streling voor het oog. De IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide zijn opnieuw getuigen van de grote oorlog. Elk jaar houdt men er nog de IJzerbedevaart. Een bezoek aan Lo brengt ons bij de Caesarsboom, een zeer oude taxusboom. Volgens de legende bond Caesar hier nog zijn paard aan vast. Het landschap van Poperinge wordt gekenmerkt door de typische hoppevelden. Brugge en Kortrijk liggen dan weer wat verder maar een daguitstap van hieruit is altijd mogelijk. Steden In Frankrijk zoals Hondschoote, Cassel, Bergues, Duinkerke, Calais en Rijsel zijn gemakkellijk te bereiken en om verschillende redenen de moeite waard om te bezoeken. Zie Libelle (januari 2015).

5. Pretparken

Wie in 'Dons en Flanel' logeert staat in een wip in Plopsaland (17 km) of in Bellewaarde (35 km).

6. Plezier en Vertier

Maak van de gelegenheid gebruik om de koekjesfabriek van Jules Destrooper in Lo te bezoeken. Onze Koning Albert deed dat ook. Een bezoek aan het Kasteel van Beauvoorde is ook de moeite waard. Stap daar ook eens binnen in café Tuur Djes, de waard en de waardin zullen u met open armen ontvangen. Het beste bier van de wereld wordt gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Het bier kun je proeven in de horecazaak 'In de Vrede', gelegen in de schaduw van de abdij. Als je geluk hebt kun je er zelfs bier kopen. Ook in Watou hebben ze heerlijk patersbier nl. het Sint Bernardusbier. Op zoek naar een leuk cafeetje? Wij geven u graag advies. Wat dacht u van De Leute, Au Saint Eloi, Het Witte Paard, Le Cadran, Café d'Heybeke, De Vette Os, La Taverne du Westhouck. Op zoek naar een fijne maaltijd? Geen probleem, hier in de omgeving kent men iets van culinaire verwennerij: De Zaligheid, De Schreve, 't Voshol, Op Goed Geluk, "Tapa-Tapa", "Potje Paté", Restaurant Bachten De Kupe zijn slechts enkele voorbeelden. Bourgondischer kan het haast niet...